El Secret de la Lluna

Pel·lícula de "Pirritx eta Porrotx"

“Pirritx i Porrotx” és el resultat d'una experiència que va néixer fa vint anys per a donar oxigen a l’euskera de forma divertida i amb contingut social. Els seus espectacles i cançons són un referent en les famílies, escoles i pobles d'Euskal Herria. Han viatjat també a Nicaragua, EE.UU., Cuba i Sàhara. La seva trajectòria conta amb més de 3.000 actuacions (anualment més de 150). Els seus espectacles, realitzats amb guió, cançons i coreografies originals, destaquen per tractar temes socials tals com la immigració, la diversitat familiar, la defensa de la terra, malaties infantils, etc. Col·laboren amb nombroses entitats socials, culturals i educatives, entre elles la revista pedagògica Hik Hasi.

“Maite Zaitut” va ser un èxit popular a Euskadi, i ha estat popularitzada a Catalunya com “T’estimo molt” pel grup Lax’n’Busto. Aquesta versió en català ha estat inclosa en el disc Altres cançons de Nadal i alhora de sintonia nadalenca a Tv3, a més de formar part del darrer disc dels “Pirritx i Porrotx”, dedicat al càncer infantil.

Entre els molts projectes realitzats, destaca la experiència cinematogràfica amb “El Secret de la Lluna”. Una pel·lícula concebuda per acostar el cinema als infants, fugint dels recursos espectaculars d’alta tecnologia, per a transmetre la imaginació i la màgia que només dona la senzillesa i la proximitat.

És la primera pel·lícula infantil doblada directament de l’Euskera al Català, dins d’un projecte de relació i intercanvi de dos pobles i dues llengües tant diferents i alhora amb tantes coses en comú.

Sinopsi de la Pel·lícula

La Lluna a la pel·lícula crea i crea unes flors màgiques que tenen poders curatius i alhora son el que provoquen harmonia i pau entre els humans.

Sidi és un nen Saharaui que surt a buscar desesperadament aquesta flor , per poder curar a la seva germana petita que està malalta.  Arriba en un vaixell i coneix a Pirritx eta Porrotx i els seus amics, i comencen a relacionar-se i alhora es proposen a ajudar al Sidi a trobar les flors.

Madame Sifós és una bruixa dolenta i malèfica que amb l’ajuda dels seus mariners es dediquen a recollir totes les flors que la lluna va escampant pel món a les nits . Tot i així no en tenen prou i decideixen tapar-li la boca amb un suro a la Lluna perquè aquesta es vagi engreixant cada cop més i més , i que quant sigui Lluna plena , la puguin xuclar amb un aparell i així quedar-se amb totes les flors màgiques.

Mentrestant, els nens i nenes amb l’ ajuda de Pirritx i Porrotx busquen una flor que serveixi  per a curar la germana del SIDI, I al adonar-se de les intencions de Madame Sifós i els seus companys , voldran salvar  a la lluna com sigui ...

Ho aconseguiran?

“Educar la mirada, analitzant el cinema”

Donada la importància que té avui dia la imatge a tots els nivells, i no diguem en l'educació, hem pres com base el film EL SECRET DE LA LLUNA i fem una proposta per a treballar la imatge i tot el que duu amb si.

Considerem que tot allò que es transmet per mitjà de la imatge tant a nivell d'idioma comunicatiu, com de valors, missatges directes i indirectes i altres no es treballen prou, deixant –nos indefensos en aquest món nostre cridat a la civilització de la imatge. Segons estudis realitzats, els nens/as i joves occidentals passen cada any mes temps davant del televisor que en classe (900-1000 hores anuals). A més, inverteixen les seves hores davant de l'ordinador, juguen amb les vídeo consoles, van al cinema, poden veure qualsevol tipus d'anunci pel carrer… La pregunta és: .- Què podem fer davant un programa de televisió, anunci, film… no adequat?

La nostra proposta és prendre com base el film EL SECRET DE LA LLUNA i treballar el seu aspecte educatiu. Per a això, proposem què fer abans de veure el film, com veure el mateix i plantegem diverses activitats per a treballar després de veure'l.

Amb tot això, volem ajudar a acostar al món de la imatge, conèixer-lo per dintre i treballar l'aspecte crític.

EL DVD INCLOU:

El SECRET DE LA LLUNA: una pel·licula que ha estat un èxit de vendes a Euskadi, ara doblada al català. Protagonitzada pels Pallassos “Pirritx eta Porrotx” un autèntic fenòmen social.

EDUCAR LA MIRADA, ANALITZANT EL CINEMA: és un documental pedagògic, que mitjançant El Secret de la Lluna, apropa el món del cinema als nens, descobrint la tècnica i els secrets de una realització cinematográfica.

EXTRES: Inclou una actuació en directe dels LAX’N’BUSTO junt amb els Pirritx i Porrotx, interpretant plegats “T’ESTIMO MOLT – MAITE ZAITUT”. “Maite Zaitut” va ser un èxit de masses a Euskadi, i ha estat popularitzada a Catalunya com “T’estimo molt” pels Lax’n’Busto.